Non-monogamie

 

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor mensen die hun relatie anders vorm willen geven dan hoe "de traditionele relatie" er uitziet. Er wordt steeds opener gepraat over verschillende relatievormen. Esther Perel heeft met haar populaire boek, Liefde in verhouding, haar webinars en podcast een belangrijke rol vervuld om voor een breed publiek te onderbouwen wat veel mensen zich afvragen: Is het wel mogelijk om alles in één persoon en in één relatie te vinden? Zo zijn er tegenwoordig verschillende groepen mensen die een manier zoeken om onder andere de levendigheid te blijven voelen. Mensen die swingen, mensen met een open relatie, principes als "don’t ask, don’t tell" of polyamorie. Er zijn voor steeds meer mensen alternatieve vormen mogelijk naast de traditionele relatie. Echter, vergt het veel van mensen om dit aan te gaan en in verbinding met hun eigen partner te blijven. Veel mensen lopen in zo’n proces van hun relatie “openbreken” tegen gevoeligheden aan, wat ook direct weer invloed heeft op hun dynamiek. Wat gebeurt er bij de partner van degene die het onderwerp aansnijdt? Dit kan angst, onzekerheid en het gevoel van; "Ben ik niet goed genoeg?" oproepen. Het kan erg helpend zijn om tijdens dit proces iemand te hebben die snapt wat dit inhoudt en hier zonder oordeel in mee kan kijken en denken. Want hoe houd je verbinding met je partner wanneer je met iets bezig bent dat veel emoties op kan roepen?

Het is niet zo dat ik koppels aanmoedig om een opener vorm dan de traditionele relatie aan te gaan. Ik vind het belangrijk dat mensen uit zichzelf willen onderzoeken of een andere relatievorm bij hen past. Vaak komt het voor dat één van beide hier nieuwsgierig naar is, wat al het één en ander teweeg kan brengen voor de relatie. Dit proces van onderzoeken en ondervinden is voor veel koppels emotioneel en spannend. 

Ben je aan het uitzoeken of een vorm van non-monogamie iets voor je is, loop je vast in dit proces of blijven er belangrijke vragen hangen over bijvoorbeeld jullie omgeving of in hoeverre kinderen ergens al dan niet in meegenomen moeten worden? Wees dan welkom voor een gesprek. Samen kunnen we kijken of en hoe dit aan te gaan en vooral wat er nodig is om dit in verbinding met elkaar te doen. 

 

 

Liefhebben

 

Liefhebben

is beschutten

zonder vast te houden,

ruimte scheppen

in tijd en eeuwigheid.

En daarom zeggen:

doe maar,

ga maar,

zo lang, zo ver

als nodig is.

Kijk maar niet om.

Ik wacht. Ik blijf.

Liefhebben

heeft te veel voeten in de aarde

om zonder verdriet

te kunnen zijn.

 

(Kris Gelaude)