Wie ben ik?

 

Mijn naam is Stefan Martena, 44 jaar.

Alweer ruim 20 jaar geleden begon ik als verpleegkundige te werken in de Kinder- en JeugdPsychiatrie. Vanaf het moment dat ik als ambulant behandelaar aan het werk ging viel het mij op, dat met welke ogen je gedrag bekijkt zoveel invloed heeft op hoe je het gedrag ervaart. 

Ik ben altijd op zoek gegaan naar wat mensen konden doen om zelf (weer) regie te ervaren. Dit was uiteindelijk voor mij ook de reden om de opleiding tot systeemtherapeut te gaan doen. Ik had de wens om nog meer zicht te krijgen op hoe ik mensen kan helpen hun perspectief te verbreden, patronen te doorbreken en ze te helpen zodat ze zelf weer regie ervaren in hun leven en binnen hun relaties. Ik geniet van de momenten dat een koppel weer grip ervaart op hun relatie. Dat zij merken wat ze zelf kunnen doen om te zorgen dat de verbinding tussen hen groter wordt. Of het moment wanneer koppels erachter komen dat de ander zich terugtrekt; Niet omdat de ander iets fout doet maar omdat hij bijvoorbeeld zichzelf al jong heeft aangeleerd om afstand te nemen wanneer hij zich niet gezien voelt. Wanneer het lukt om met andere ogen naar het gedrag van je partner te kijken en jullie dit leren uitspreken naar elkaar, komt er ruimte voor een ander verhaal en kun je als koppel veel makkelijker verbinding voelen. En dan mag ik op de eerste rij zitten!   

Naast mijn eigen praktijk heb ik zo'n 8 jaar in de forensische psychiatrie gewerkt. Waar ik veel stellen begeleide om de veiligheid te vergroten en hun ontstane dynamiek te bewerken. Het afgelopen jaar heb ik dit in de Gezinspsychiatrie gedaan. 

 

Visie/ missie

 

Ik zie systeemtherapie als een gezamenlijke zoektocht naar wat jullie kunnen doen om een patroon te bewerken. Hier komt ook de naam van mijn praktijk vandaan; Directing, de Engelse term voor regisseren. De gesprekken zullen in dienst staan van het gevoel dat jullie je relatie zelf positief kunnen beïnvloeden, in plaats van dat jullie het gevoel hebben dat het je overkomt in een vervelend patroon terecht te komen. Wanneer jullie merken hoe jullie dit stuur weer zelf in handen kunnen krijgen en daarmee zelf je relatie weer kunt regisseren, ben je een heel eind. 

 

Het is altijd mogelijk om eerst van gedachten te wisselen of systeemtherapie bij je past. Ik ben er van overtuigd dat een behandeling pas kan slagen wanneer je er vertrouwen in hebt dat ik de juiste persoon ben om samen met jullie aan het werk te gaan. Ik ben open in contact en zal jullie helpen bespreekbaar te maken of mijn toon aansluit bij jullie wensen.